Ako správne zaobchádzať s mobilným telefónom počas horúčav

Počasie môže ovplyvniť prevádzku vášho mobilného telefónu. Príliš vysoké teploty ho môžu vypnúť a úplne vyhodiť z prevádzky. Je dobré si to uvedomiť skôr, než bude neskoro.

Mobil na slnku

Mobilný telefón a letné horúce dni

Príliš vysoké teploty nie sú prospešné ani pre ľudský organizmus, natoľko citlivú mechaniku, akou sú mobilné telefóny. Podľa štatistík sa predpokladá, že maximálna prevádzková teplota je okolo 40 °C, ale prehrievanie môže začať už skôr. Možno si poviete, že takéto teploty nedosiahnete ani vo svojom dome. Bohužiaľ, často si ani neuvedomujete chyby, ktoré robíte a ktoré môžu ľahko viesť k prehrievaniu a dokonca to nemusí dopadnúť šťastne. Malé komponenty, ako batéria, procesor a vodiče, určite nemajú radi teplo. Ako teda zaobchádzať s mobilným telefónom počas veľkého tepla? Je to skutočne dôležitá otázka. Napriek tomu existujú riešenia, a tak si ukážme niektoré možnosti.

V prvom rade nedávajte mobilný telefón na priame slnko, pretože slnečné lúče vyžarujú naozaj vysoké teploty. Teploty v aute dosahujú v letných mesiacoch neuveriteľne vysoké hodnoty a to je pre elektroniku určite nepriaznivé. Ale ani plážovanie alebo relaxácia na slnku pri vode nie je ideálne. Problémy môžu nastávať aj pri používaní mobilného telefónu ako navigácie. Táto aplikácia zvyčajne výrazne zvyšuje spotrebu batérie, čo už samo o sebe zahreje telefón. Potom je potrebné pripojiť zariadenie na nabíjačku, ktorá znovu pridáva teplotu, nehovoriac o slnku, ktoré priamo žiari na palubnú dosku. Toto je skutočne nebezpečná kombinácia. Toto je len malý výber bežných situácií, s ktorými sa stretávate počas leta a zabúdate na to, ako váš mobilný telefón reaguje.

Čo s tým?

Počasie nemôžeme ovládať, preto je potrebné sa vyhnúť situáciám, kedy slnko príliš svieti na displej. Ak používate navigáciu v aute, je ideálne premýšľať o držiaku do vetrania, ktorý bude telefón príjemne chladiť. Je tiež potrebné dbať na to, aby sa telefón príliš neohrieval počas nabíjania doma, pretože slnečné lúče môžu spôsobiť jeho prehriatie. Určite by ste mali odstrániť telefón z puzdra a vypnúť ho, aby si odpočinul. Je tiež dobré uvažovať o tom, ako často ho používate počas horúcich dní. Nie je problém si nainštalovať aplikáciu, ktorá vás upozorní na možné prehrievanie.

Ak chcete udržať svoj mobil v dobrom stave, je dôležité prijať opatrenia na ochranu pred slnečným žiarením. Ďalej vám prinášame niekoľko užitočných tipov, ako chrániť váš mobil pred slnečnými lúčmi.

  1. Držte telefón v tieni: Najjednoduchším spôsobom ochrany vášho mobilu pred slnkom je udržiavať ho v tieni. Ak ste vonku a slnko svieti príliš silno, držte telefón v ruke, v taške alebo použite slnečný kryt, ktorý poskytne dostatočný tieň.

  2. Použite slnečné ochranné fólie: Na trhu existujú špeciálne slnečné ochranné fólie, ktoré môžete nalepiť na obrazovku vášho mobilu. Tieto fólie pomáhajú blokovať škodlivé slnečné žiarenie a minimalizujú odlesky, čo zlepšuje čitateľnosť obrazovky aj za slnečného počasia.

  3. Nastavte jas a kontrast obrazovky: Väčšina mobilných telefónov má možnosť nastavenia jasu a kontrastu obrazovky. Pri slnečnom počasí zvýšte jas obrazovky, aby bola lepšie viditeľná. Zároveň zvážte aj zmenu farebného režimu na menej náročný na energiu, aby sa predišlo prehrievaniu zariadenia.

  4. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu: Ak je to možné, vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu. Snažte sa držať telefón blízko tela alebo v taške, keď ho nepoužívate. Pri pobytu na pláži alebo vonku v horúcom počasí, umiestnite mobil do tieňu alebo použite ochranný obal.

  5. Uchovávajte mobil v chladnom prostredí: Vyššie teploty môžu váš mobil prehriať a spôsobiť poškodenie. Uchovávajte svoj mobil v chladnom prostredí, ak ho nepoužívate. Napríklad, nechajte ho v taške namiesto toho, aby ste ho nechávali na priamom slnku.

Záver

Slnečné lúče môžu byť nebezpečné pre váš mobilný telefón, ale s niekoľkými jednoduchými opatreniami môžete chrániť svoje zariadenie pred škodlivým slnečným žiarením. Držte svoj mobil v tieni, použite slnečné ochranné fólie, prispôsobte nastavenie obrazovky, vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu a uchovávajte ho v chladnom prostredí. Tieto opatrenia vám pomôžu udržať váš mobil v bezchybnom stave a zabezpečia jeho dlhšiu životnosť aj pri slnečnom počasí.