Ako vybrať tašku na bicykel

Cyklistická sezóna je neúplná bez tašky na bicykel. Pri výbere môžete brať do úvahy veľkosť aj to, kde plánujete umiestniť svoju bicyklovú tašku.

 

Ako vybrať tašku na bicykel

Každý začiatok cyklistickej sezóny znamená dôkladné prípravy. Tieto prípravy sa nemusia týkať iba stavu nášho bicykla. Ak sa chystáme na dlhšie výlety, budeme potrebovať aj vhodné úložné priestory.

 

Podľa čoho vyberať tašku na bicykel?

Je to jednoduché. Predovšetkým si musíte uvedomiť, čo všetko bude vaša taška musieť uniesť.

Ak so sebou vozíte iba mobilný telefón, peňaženku, doklady a niektoré nevyhnutnosti na rýchlu opravu drobných defektov, postačia vám malé modely. V každom prípade je však vhodné zvoliť vodotesnú tašku. Ak sa chystáte na výlet, ktorý skončí v nejakom kempe pod stanom, budete logicky potrebovať väčšiu tašku. V tomto prípade bude rozhodujúce, kam umiestnite svoju tašku na bicykel.

Jedným z najobľúbenejších cyklistických tašiek je podsedlová. Je však potrebné počítať s tým, že tieto tašky majú obmedzenú kapacitu, od 0,5 do 1,5 litra. Na uchopenie sa používajú lyžiny sedla.

S rovnakou kapacitou počítajte u tašky na riadidlá. Výhodou tohto typu je jednoduchá manipulácia s uchytením a sňatím. Väčším objemom disponuje taška do rámu. Väčšinou ide o tvar trojuholníka a využíva sa predovšetkým na horské alebo trekingové bicykle.

 

Priestorné tašky na bicykel

Dostatočne priestorná a veľmi praktická je taška na nosič. Tieto tašky patria k tým najväčším. Veľkou výhodou je aj ich umiestnenie na zadnej časti bicykla. Aj pri väčšom zaťažení sa bicykel dobre ovláda. Do tašky na nosič sa pohodlne zmestí základné vybavenie na kempovanie, vrátane stanu, spacáku, oblečenia a ďalších vecí. Kapacita býva od päť do sedemdesiat litrov.

Získať si väčšiu tašku však môžete aj v prípade, že nosič nemáte. Problém vyrieši taška na sedlovku, ktorá sa upevní pomocou patentných systémov. Objem týchto tašiek sa pohybuje v rozmedzí od piatich do pätnástich litrov.

 

Poslednou možnosťou je batoh na chrbát. Je to síce riešenie, ale pre dlhšiu cestu celkom nepraktické.